Blessurepreventie

Blessurepreventie door een goede Core

Je core ondersteunt je lichaam bij veel verschillende bewegingen. Dat zijn vaak bewegingen die je als vanzelfsprekend beschouwd, zoals opstaan, lopen en bukken. Je gebruikt dus ook je core tijdens het sporten.

De term “core” verwijst naar de spieren in het gebied rond je buik en rug, inclusief de buikspieren, rugspieren, bekkenbodemspieren en heupspieren. Je core-spieren zijn onder andere verantwoordelijk voor je evenwicht en stabiliteit. Een sterke core is dus een belangrijk aspect van algemene gezondheid en fitheid. Hier zijn enkele manieren waarop een goede core bijdraagt aan blessurepreventie:

Stabiliteit: Een sterke core zorgt voor stabiliteit in je romp, waardoor je een betere lichaamshouding behoudt tijdens dagelijkse activiteiten en bij het uitvoeren van oefeningen.

Rug ondersteuning: Een goed ontwikkelde core biedt ondersteuning aan de wervelkolom, wat rugpijn kan verminderen en rugletsel kan helpen voorkomen. Sterke rugspieren helpen bij het handhaven van een gezonde houding en verminderen de belasting op de wervelkolom.

Verbeterde lichaamsbeweging: Een sterke core draagt bij aan de efficiëntie van bewegingen in het dagelijks leven en tijdens sportactiviteiten. Dit vermindert het risico op overbelasting van andere spiergroepen en gewrichten.

Betere balans: Core-spieren zijn essentieel voor een goede balans. Een verbeterde balans vermindert het risico op struikelen, vallen en de daaruit voortvloeiende blessures, vooral bij oudere mensen komt dit vaker voor.

Kom in actie
Om je core te versterken, kun je specifieke oefeningen opnemen in je trainingsprogramma, zoals planken, glute bridges of en super-mens. Het is wel de kunst om deze oefeningen goed uit te voeren.  Tijdens de groepslessen worden er standaard oefeningen aangeboden die gericht zijn voor je core spieren. Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens het uitvoeren van een lunges ook je buikspieren traint? Het is een oefening voor je bovenbenen maar je moet er wel zorgen om in balans te blijven als je een stap naar voren zet. En daarvoor gebruik je spieren rondom je buik en rug voor.

Wil je de aankomende tijd meer de focus leggen op de core of heb je rugklachten? Dan is de BalanceGym een goeie keus. Tijdens deze groepsles leggen wij nog meer de focus op de Core.  Deze les wordt klassikaal gegeven waardoor de instructeur meer overzicht heeft om aanwijzingen te geven. Bekijk ons lesrooster en reserveer je plekje.