Sociale mediaplatforms zoals Instagram, YouTube en TikTok zijn belangrijke bronnen van informatie over gezondheid, voeding en fitness. Echter, de kwaliteit van deze informatie varieert sterk en kan zowel voordelig als schadelijk zijn. De meeste berichten zijn echter NIET wetenschappelijk bewezen, maar wij als volgers geloven er wel in.
Laat je daarom juist niet misleiden door wat influencers of bekende mensen je adviseren. Er zijn wel influencers en experts die waardevolle en feitelijke informatie delen over voeding, dieet en lichaamsbeweging. Aan de andere kant worden onjuiste of misleidende gezondheidsadviezen ook vaak gedeeld. Hieronder geven we een voorbeeld dat vaak voorbijkomt als je zoekt naar de term afvallen en sporten.
De Fatburner
Wat is een fatburner?
Een fatburner is een voedingssupplement dat wordt gepromoot om vetverbranding te stimuleren en gewichtsverlies te bevorderen. Deze producten bevatten vaak een combinatie van ingrediënten die zouden moeten helpen bij het versnellen van de stofwisseling, het verminderen van de eetlust of het verhogen van de energie.
Schot in de roos!
Je wilt graag afvallen en zoekt op Google naar de verschillende methodes. Ineens kom je bij een pagina waar ze fatburners adviseren. Je denkt waarschijnlijk: “Dat is lekker makkelijk!” en je ziet goede resultaten voorbijkomen van bekende mensen. Dus koop je online een dure fatburner en gaat aan de slag. Het roer gaat drastisch om: je gaat gezond eten, sporten en bewegen, en je valt af. Je denkt dat dit mede door de fatburner komt, maar eigenlijk is het je mindset die je verandert, en is de fatburner slechts een hulpmiddel. Zonde van je geld. Voor een potje fatburners ben je snel 20 tot 30 euro kwijt.
Redenen waarom je geen fatburners moet kopen
Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van fatburners vaak wordt afgeraden door artsen, vooral als je op zoek bent naar een gezonde en duurzame manier om gewicht te verliezen. Hier zijn de belangrijkste redenen om fatburners te vermijden:
- Gebrek aan wetenschappelijk bewijs
- Ongewenste bijwerkingen
- Slaapproblemen (door stimulatie van het zenuwstelsel)
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Verhoogde hartslag en bloeddruk, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met hartproblemen
- Verstoorde relatie met voeding
- Maagklachten, zoals misselijkheid of diarree
- Gezondheidsrisico’s door ongereguleerde ingrediënten
- Verlies van spiermassa
- Hoge kosten
Conclusie
Fatburners zijn vaak geen veilige of effectieve manier om gewicht te verliezen. Een gezondere en duurzamere benadering van gewichtsverlies omvat een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. Onze gediplomeerde trainers staan graag voor je klaar om je duurzaam advies te geven voor een gezonde leefstijl.