Spierpijn is dat goed?

Veel mensen gebruiken hun spierpijn als graadmeter voor een effectiviteit voor een goeie training.

Maar is dit wel een juiste beredenering? Je hoort het vast weleens tijdens het sporten dat mensen zeggen vorige week heb ik toch een goeie training gehad want ik had zo’n spierpijn.

Wat is spierpijn?

Door het langdurig of overmatig belasten van spieren kan er een ophoping ontstaan van afvalstoffen, met name melkzuur. Dan krijg je pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren. Het gevoel van pijn en/of stijfheid piekt tussen de 24 en 72 uur na een training en over het algemeen verdwijnt spierpijn vanzelf binnen enkele dagen.

Spierpijn: waarom het geen goede graadmeter is voor progressie

Spierpijn kan ontstaan door een nieuwe trainingsprikkel dat leidt tot een verstoring in je spier- en bindweefsel. Je immuunsysteem reageert hierop waardoor er een ontstekingsactiviteit ontstaat in je spiercellen. Vervolgens raken je zenuwuiteinden geprikkeld met als gevolg het gevoel van spierpijn. Spierpijn is voor iedereen anders de ene persoon zal meer pijn ervaren dan een ander. Naast de spierpijn kan je kracht in je spieren ook verminderen. Ook zal je ervaren dat bewegen lastiger wordt. Ga maar eens naar langere tijd stil te hebben gezeten opstaan of de trap aflopen. Je voelt dan direct stijfheid in je bovenbenen.

Kun je met spierpijn sporten?

Als je veel spierpijn hebt stijgt het risico op blessures als je gaat sporten. Je lichaam kan de schrokken minder goed opvangen waardoor je gaat compenseren met andere spiergroepen die de belasting minder goed op kunnen vangen. Bijvoorbeeld je hebt spierpijn in je bovenbenen en je probeert op een kistje te springen. Je merkt gelijk op dat je kracht in je benen minder is waardoor je niet hoog genoeg kan springen en hierdoor moeten je enkels en kuitspieren harder werken om de klap op te vangen waardoor de kans op een blessures hoog is.

Het is verstandiger om je workout over te slaan, of kijk hoe je lichaam na een warming-up aanvoelt en pas daar je plan op aan. Geef dit ook altijd aan bij de instructeur tijdens het de workout zodat je alternatieve oefeningen kan krijgen. Train eventueel de spiergroepen waarin je geen pijn ervaart of kies ervoor om die dag juist een flink stuk te gaan wandelen.

Is spierpijn goed?

Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes in ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Spierpijn betekent dus eigenlijk dat je spieren groeien. Spierpijn na het sporten is dus niet schadelijk, al kan het wel vervelend aanvoelen. Bovendien zul je na verloop van tijd door dezelfde oefeningen geen of minder spierpijn ervaren, terwijl je wel vooruitgang boekt. Spierpijn is dus zeker geen must om progressie te maken bij het sporten.

Als je bijna altijd spierpijn hebt na een workout kan dit er juist op wijzen dat je lichaam te veel energie kwijt is met het repareren van de ontstane spierschade dan in plaats van je spieren sterker te laten worden. Dus dat betekent dat je niet snel sterker zult worden omdat je lichaam continu aan het herstellen is.

Wat helpt bij spierpijn?

1.Stretchen

Door rustig te stretchen kunnen je spieren ontlasten en je lenigheid verbetert zich. Maar pas op dat je niet te intensief gaat stretchen, dit werkt dat weer averechts. Ga vooral niet over je pijngrens heen.

2. Drink goed

Op het moment dat je goed drinkt zal je een beter doorbloeding hebben en zal je de afvalstoffen beter kunnen afvoeren. Afvalstoffen zoals melkzuur afvoeren = minder spierpijn. Ook kan je last krijgen van kramp op het moment dat je niet goed drinkt. Drink dan een aantal glazen extra.

3.Masseer je spieren met een verwarmende olie

Een massage biedt niet alleen meteen verlichting, maar zorgt er ook voor dat de spieren extra doorbloed raken en beter ontspannen

4.Blijf bewegen

Heb je behoorlijke spierpijn, dan is de verleiding groot om extra rust te nemen. Dit is echter geen goed idee, want door je spieren te laten rusten verminder je de doorbloeding, waardoor ze trager gaan herstellen. Beter is het om toch rustig te blijven bewegen.

5.Eet voeding die rijk is aan magnesium

Magnesium is een mineraal dat o.a. een herstellende invloed heeft op de spieren. Sport je intensief of heb je vaak last van spierpijn, dan is het verstandig om te kiezen voor voeding die veel magnesium bevat. Voorbeelden hiervan zijn noten en zaden, pure chocolade, peulvruchten, avocado’s, bananen, en spinazie.

6.Neem een warm bad

Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten waardoor er meer bloed naar je spieren stroomt. Dit helpt om spierpijn te verzachten.

 

Geschreven door Lizet van Eerden

Bron: changinglife.cl – holistik.nl