Afvallen vs. Fitheid

Afvallen vs. Fitheid

Voordat je wilt gaan afvallen is het verstandig om eerst te bepalen hoeveel gewicht je wilt verliezen. Het kan verstandig zijn om dit samen met een coach te bepalen zodat je op een verantwoorde manier afvalt en je doel ook haalbaar is. Op deze manier voorkom je jezelf teleurstellingen en je hebt een stok achter de deur omdat je een soort afspraak met je coach maakt.

Staar je echter niet blind op de weegschaal. Een weegschaal beïnvloedt vaak je stemming en kunt je er gedemotiveerd van raken.

Vraag jezelf eens af wat je belangrijker vindt?

Je streefgewicht behalen of jezelf juist fitter voelen waardoor je bijvoorbeeld weer 5 km kan hardlopen, lekker in je vel zit of geen rugklachten meer hebt doordat je krachttraining bent gaan doen?

Er zijn een aantal factoren die je gewicht kunnen beïnvloedenHieronder hebben we er een aantal beschreven.

Aankomen in spiermassa:
Spieren wegen zwaarder dan vet. De kans is groot dat je door krachttraining spiermassa bent aangekomen. Maar dit is een goed teken want wanneer je meer spiermassa hebt opgebouwd zal je verbrandingsproces zich gaan versnellen.

Vochtgehalte heeft invloed op gewicht:
Heb je bijvoorbeeld de afgelopen tijd meer zout gegeten dan normaal? Dan is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt, wat als gevolg heeft een zwaarder gewicht. Dit zie je vaak nadat je uiteten bent gegaan. Na enkele dagen ben je het zout weer kwijt, dus de kans is groot dat je gewicht dan weer afneemt.

Zwaarder tijdens menstruatie:
Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie ook gewichtsschommelingen ervaren. Je kunt een aantal dagen voordat je ongesteld wordt namelijk 1 tot 2 kilo zwaarder zijn.

Onregelmatige stoelgang:
Een onregelmatige stoelgang kan de oorzaak zijn van een zwaarder gewicht. Om dit te verhelpen is het belangrijk om veel te drinken en veel vezels te eten, zodat de stoelgang weer op gang komt.

Het belangrijkste van alles is dat je lekker in je vel zit!

We begrijpen heel goed dat het superfijn is dat het getal op de weegschaal er goed uit ziet, maar wat nou als je streefgewicht hebt behaald en je zit nog steeds niet lekker in je vel? Dan is alleen het cijfer op de weegschaal niets waard. Het is belangrijk om gelukkig te zijn met je eigen lichaam waardoor je meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Wees trots op je lichaam en benadruk juist de positieve delen.Hoe fijn is het om je favoriete jeans of jurk weer aan te kunnen of dat je bikini weer aandurft naar het strand!

Denk je na het lezen van deze blog: Ja, ik wil nu echt aan de slag met mijn leefstijl, afvallen of juist fitter en sterker worden? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden en plan een gratis en vrijblijvend info gesprek in.