Maart roert zijn staart. Deze maand focussen we ons op LENIGHEID. Tijdens de groepslessen, open gym en de personal trainingen gaan we dieper in op de voordelen hiervan. Dit wil niet zeggen dat we deze maand allemaal de spagaat moeten kunnen maar er zijn nog meer manieren om je lenigheid te verbeteren.  Lees snel meer hieronder.

Wat is lenigheid? De definitie van lenigheid is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. Lenigheid is bij iedereen verschillend en afhankelijk van leeftijd, erfelijkheid en individuele aanleg. Mensen die weinig bewegen en ouderen zijn vaak minder lenig. Dit heeft een aantal nadelen, waaronder dat dagelijkse activiteiten moeizamer uitgevoerd kunnen worden. Het is dus belangrijk om in beweging te blijven om je lijf soepel te houden.

Voordelen van lenigheid. Als je lenigheid verbetert heb je minder kans op blessures: doordat je gewrichten flexibeler zijn vang je een verkeerde beweging beter op. Ook kan je beter gebruik maken van de volledige lengte van je spieren. Verbeterde houding en minder kans op rug- en nekpijn: spieren, pezen en ligamenten passen zich aan de dagelijkse onnatuurlijke houdingen aan. Regelmatig stretchen helpt deze spieren te ontspannen.

Lees hieronder wat de voordelen zijn van lenigheid voor sporters. Juist als je krachttraining doet is het belangrijk om flexibele spieren te hebben om de oefeningen gemakkelijker uit te kunnen voeren. Om bijvoorbeeld een goede squat te kunnen uitvoeren met een volledige range of motion is het belangrijk dat je onder andere niet te stijve hielen en hamstrings hebt.

Wat betekent Range of motion (ROM)? Dit is de term waarmee het bewegingsbereik van een gewricht of spier wordt bedoeld. Een volledige ROM is een volledige strekking en samentrekking van de spier bij een fitnessoefening. Bijvoorbeeld een rekking en strekking van de bicepsspieren van 0 tot 130 graden bij de bicep curl.

Een volledige range of motion is erg belangrijk omdat je dan maximaal profiteert van een bepaalde oefening en sneller de gewenste resultaten zult boeken. Bij een fitnessoefening betekent een volledige ROM dus dat binnen de bewegingsbaan een spier volledig wordt gestrekt en wordt samengetrokken. Daarbij kan een onvolledige ROM pijn of blessures veroorzaken.

Hoe kun je er iets aan doen? Rekoefeningen om je lenigheid te verbeteren kan je altijd en overal doen. Neem de tijd om de oefeningen rustig uit te voeren zonder te forceren. Let wel op dat je niet over je grens gaat en stop als je pijn ervaart. Oefen steeds de grote spiergroepen en maak geen schokkende bewegingen.

Heb je moeite om aan je lenigheid te werken, weet niet goed hoe je het moet doen of wil juist jezelf verbeteren? Dan raden wij je aan om een keer deel te nemen aan onze Balancegym lessen.

Balance Gym is de groepsles voor een krachtig en lenig lichaam. Bouw kracht op en werk aan je flexibiliteit met deze low impact les. Balance Gym combineert het beste van Poweryoga en Pilates. Je zal al snel merken dat je flexibiliteit en kracht worden vergroot. De lessen worden op meerdere momenten gegeven in de week.

Dinsdag  20:00 – 21:00 uur

Woensdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 10.30 – 11.30 uur